Сьогодні:Четвер, 25 квiтня2019

НАЦІОНАЛЬНА МЕДИЧНА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЗДОРОВ'Я НАЦІЇ - ДОБРОБУТ ДЕРЖАВИ!


Офіційна
веб-сторінка
Screenshot.png

Цьогоріч на території України було прогнозовано циркулювання таких штамів грипу, як: “Гонконг”, “Брісбен” та “Мічиган”. “Гонконг” та “Брісбен” – штами, які вже були на Україні. Перший вірус циркулював 10 років тому, а “Брісбен” – приблизно 7 років тому. “Мічиган” – новий для України штам вірусу грипу.

Зважаючи на те, що поява даних штамів прогнозована, була підготовлена відповідна полівакцина, в якій присутні компоненти штамів цих вірусів. Після чого, було рекомендовано провести профілактичну вакцинацію.

Подібний вірус дуже швидко мутує, тому точно визначити сезонність та циркуляцію – неможливо. Можливо лише спрогнозувати. Ми не можемо на 100% бути впевненими, який саме штам прийде до країни. Тому, сама вакцинація не є 100% специфічною. Лише за прогнозованими даними розробляється відповідна полівакцина, яка нараховує декілька компонентів у своїй структурі, щоб максимально виключити ризики. Проте, дана вакцинація не є обов’язковою та не внесена до календаря щеплень.

Сама вакцинація від грипу рекомендована людям в зонах ризику.

До таких груп відносяться: люди, що працюють у великих трудових колективах, вагітні, люди похилого віку, люди, що працюють в місцях громадського скупчення.

Якщо людина перехворіла тим чи іншим штамом грипу, в неї виробляється імунітет на 3-5 років. Специфічна вакцина від вірусу грипу дає імунітет приблизно на 6 місяців. Не зважаючи на те, що “Гонконг” та “Брісбен” вже циркулювали на території України, українці вже не мають імунітету, оскільки пройшло близько 10 років. Вірус “Мічиган” – новий. Тому було рекомендовано, в першу чергу пройти вакцинацію групам ризику. Зрозуміло, якщо дана вакцина не занесена до обов’язкового календаря щеплень, зробити її можливо лише на комерційні основі.

Варто розрізняти пандемічні (пташиний та свинячий грипи) та не пандемічні віруси грипу. Цьогоріч на території України циркулюють не пандемічні віруси, що є менш поширюваними та менш агресивними в порівнянні з пандемічними.

Лікар за клінічними проявами, ідентифікувати вірус грипу не може. Відрізнити ГРВІ та вірус грипу дуже важко. Визначити захворювання на грип можна лише лабораторним шляхом, за допомогою референт-лабораторії. За клінічними проявами грип протікає подібно до ГРВІ. Не пандемічні штами грипу, зазвичай протікають так само як і ГРВІ. Пандемічні віруси грипу більш агресивні.

Якщо при певному лікуванні, висока температура тримається більше 3 днів, наростає гіперемія слизових оболонок, поява кров’яних виділень на слизових оболонках – тут можна припустити захворювання на грип. Проте, однозначно визначити такий діагноз можливо лише при лабораторних дослідженнях.

Достовірної інформації з приводу поширюваності, захворюваності та смертності від грипу у нас немає. Побідну статистику повинні робити такі структури, як: Центр з контролю та моніторингу респіраторних захворювань та грипу МОЗ України, Центр грипу Інституту Інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України, визнаний ВОЗ та Центр громадського здоров’я.

Читайте:  Грип в Україні: у Києві закрили більше 200 шкіл

Центр з контролю та моніторингу разом з Центром грипу повинні займатись моніторингом кількості хворих, проведенням роз’яснювальних бесід з приводу специфічної профілактики, тобто вакцинації. Центр громадського здоров’я – пропаганда здорового способу життя та проведення попереджувальних заходів, щодо зменшення та профілактики захворювань серед населення.

Проте, чи виконують ці установи свою роботу в повному обсязі залишається під питанням.

Якщо з’являється інформація про те, що від грипу помирають люди, потрібно розуміти чи були здійснені всі заходи для правильного діагностування. По-перше, люди помирають не від вірусу грипу, а від ускладнень, що спричиняє цей вірус.При грипі найважче та найпоширеніше ускладнення – вірусна пневмонія, яка може призвести до загибелі пацієнта. Так само, не виключають різного роду вірусні захворювання нервової системи (вірусний енцефаліт та інше). Найчастіше до смерті призводить саме вірусна пневмонія.

Підтвердити смерть внаслідок такої хвороби, як грип, тобто від ускладнень спричинених вірусом грипу, можливе лише у випадку проведення відповідних лабораторних досліджень.

Вони визначають наявність вірусу грипу та його штам. Для того, щоб підтвердити, що людина померла від ускладнень вірусу грипу, лабораторні матеріали повинні передаватись для підтвердження в референт-лабораторію.

Ця лабораторія, до якої відноситься Україна, знаходиться в Лондоні, Великобританія. І коли в різних джерелах виникає інформація, що померли пацієнти від ускладнень саме внаслідок вірусу грипу, потрібно розуміти наскільки ці дані достовірні.

При профілактиці даного вірусу потрібно розуміти, що противірусні препарати, що використовуються при лікуванні ГРВІ, на вірус грипу мало впливають, або не мають ефективного впливу.

Безпосередньо на саму оболонку вірусу грипу, нуклеїнові кислоти, з яких він складається, діє та руйнує виключно один препарат – озельтамівірЦе та діюча речовина, яка здатна диструктувати вірусні оболонки грипу. Тому, коли пандемічні віруси грипу призводять до ускладнень, там застосовується саме така речовина. Але варто розуміти, що при подібних захворюваннях краще проводити профілактичну вакцинацію, аби уникнути виникнення ускладнень.

Факти 


Вт, 6 березня 2018, 17:00