Сьогодні:Четвер, 25 квiтня2019

НАЦІОНАЛЬНА МЕДИЧНА ПАЛАТА УКРАЇНИ

ЗДОРОВ'Я НАЦІЇ - ДОБРОБУТ ДЕРЖАВИ!


Офіційна
веб-сторінка
Screenshot.png

Смертельніша та швидша за кір. Симптоми і лікування дифтерії

Одразу після спалаху кору Україну може очікувати спалах дифтерії. Про це нам зазначають Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) та ЮНІСЕФ. Це пов’язане з низьким, навіть, критичним рівнем вакцинації.

Існує певна кількість причин такого рівня недовіри до вакцин в Україні: постійне реформування та знищення системи охорони здоров’я, антивакцинальні кампанії, проблеми із закупівлею та поставкою лікарських засобів, виробів медичного призначення та імунобіологічних препаратів (вакцини та сиворотки), відсутність власного виробництва вакцин та сироваток, тобто  імунобіологічних препаратів.

Дифтерія, на відміну від кору, є більш небезпечною хворобою, що прогресує значно швидше.

Збудником дифтерії є бактерія та може передаватись повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами.

Через те, що ця хвороба може передаватись саме повітряно-крапельним шляхом, вона має високу контагіозність, тобто заразність. Ця інфекція призводить до дуже тяжких наслідків, найбільший з яких – смертність.

Читайте: Спалах кору буде тяжким: хто в зоні ризику і коли вакцинуватися

Зазвичай, якщо дитина чи доросла людина не вакцинована, дифтерія проходить к важкими ускладненнями. Вона викликає токсико-інфекційний шок і може вражати всі системи та органи в організмі.

В першу чергу, через враження організму в цілому, людина може залишитись інвалідом, а час реабілітації може забрати більше 1 року. Внаслідок токсико-інфекційного шоку розвивається серцева недостатність і ниркова недостатність, може настати смерть.

Дифтерія поділяється на декілька форм:

  1. Дифтерія ротоглотки
  2. Дифтерійний круп
  3. Дифтерія інших локалізацій (трахеї, бронхи та інші органи)

Важливим є своєчасне діагностування хвороби. Адже за своїми клінічними проявами вона схожа на гострий тонзиліт (ангіна) та інфекційний мононуклеоз. Тобто, спочатку можуть збільшуватись мигдалини чи лімфатичні вузли, можуть бути підвищення температури, наліт в горлі чи в ротовій порожнині.

При ураженні ротоглотки може з’являтись так звана дифтерійна плівка, яка перекриває дихальні шляхи. Внаслідок чого може настати смерть. Хвороба розвивається дуже стрімко, тому важливо вчасно діагностувати хворобу.

Інкубаційний період від 2 до 10 діб. Бактерія дифтерії в організмі людини виділяє токсин та розпочинається саме токсико-інфекційний шок.

В даному випадку терапія антибіотиками малоефективна. Лікування залежить від спеціального дифтерійного антитоксину, який може зв’язати специфічний токсин та вивести його з організму.

Дифтерія є імунокерованою інфекцією. Законодавством передбачене обов’язкове вакцинування, наказом Міністерства охорони здоров’я №595. Вакцина називається протидифтерійна АДПм (абсорбована дифтерійно-правцева вакцина в малих дозах). Перша доза вводиться в організм дитини в 2 місяці. Друга доза в 4 місяці, далі – 6 місяців, 1,5 років, 16 років. Після 16 років людина має вакцинуватись кожні 10 років.

Така кількість доз призначена для напрацювання стійкого імунітету від дифтерії та правця.

Якщо є можливість убезпечити себе чи свою дитину від дифтерії, потрібно робити щеплення відповідно до календаря. В разі, коли людина не знає чи була вона щеплена, це дізнається простим дослідження крові на наявність антитіл.  При наявності щеплення є малий відсоток того, що можна захворіти. Навіть, якщо буде йти мова про ймовірне захворювання, перебіг хвороби буде без ускладнень.

Читайте: Степанов: В Одеській області відсутні 4 вакцини проти смертельних хвороб

Але в сучасних реаліях вакцини АДПм в наявності в Україні немає, так само як і дифтерійного антитоксину. Минулого тижня уряд Індії в якості гуманітарної допомоги передав Україні низку імунобіологічних препаратів в кількості 130 тис. доз. З цієї кількості доз лише 900 від дифтерії.

Така кількість вакцин не зможе убезпечити українців від захворювання. Тому наразі потрібно думати не лише про вакцинування проти кору, а боротись з проблемою масштабніше, аби запобігти спалаху більш серйознішої та небезпечної хвороби – дифтерії.

Факти 


Ср, 17 сiчня 2018, 18:30